Coraz częściej, spacerując osiedlowymi alejkami widujemy na balkonach i tarasach nie tylko kolorowe kwiaty. Popularne stają się mini ogródki warzywne i zielniki. Choć balkonowe plony zbierzemy głównie latem, organizowanie ogródka warto rozpocząć nawet z początkiem roku.
Jeśli planujemy rozpocząć swoją własną mini uprawę musimy sprawdzić, czy na naszym balkonie rośliny będą miały dostateczną ilość nasłonecznienia, problemem mogą okazać się duże, rzucające cień drzewa, lub pnące winorośle. Nie możemy także porywać się z motyką na słońce – na niewielkim balkonie nie sprawdzą się np. większe krzewy owocowe. Z powodzeniem natomiast, nawet na mniejszym metrażu, możemy doczekać się własnego szczypioru, sałaty, czy koktajlowych pomidorków. Możemy także pokusić się o uprawę cebuli, ogórków i fasoli.
Spośród owoców zdecydowanie największą popularnością cieszą się truskawki i poziomki. Bardzo oryginalnym pomysłem, jest balkonowa uprawa mini arbuzów.
Jeśli marzą nam się własne zioła, mamy tu na prawdę szerokie pole do popisu. Bez przeszkód możemy hodować w doniczkach bazylię, tymianek, pietruszkę, majeranek – to jedynie kilka propozycji. Uprawa ziół daje nie tylko satysfakcję, to także bardzo wygodne, możemy w każdej chwili cieszyć się ich aromatem w kuchni.
To jakie rośliny wybierzemy zależy jedynie od naszych chęci i ilości miejsca, jakim dysponujemy. By wykorzystać jak najwięcej wolnej przestrzeni, warto zainwestować w piętrowe kwietniki, stojaki. Możemy także wykorzystać parapety okienne oraz zamontować wiszące pod sufitem doniczki.