Bagietka to rzecz, która jak żadna kojarzy się ludziom z kuchnią francuską. Inną nazwą bagietki jest bowiem bułka paryska. Jest to gatunek długiego, cienkiego pieczywa. Długość bagietki dochodzi nawet do 1m, przy czym jest grubość wynosi maksymalnie 4 cm. Historia powstania bagietki jest bardzo ciekawa, wiąże się ona bowiem z wojskowością. Bułka ta została wymyślona przez piekarzy pracujących dla Napoleona, ponieważ jej kształt umożliwiał łatwy transport w kieszeni od spodni. Bagietka we Francji najczęściej spożywana jest na śniadanie. Często przyrządza się z niej kanapki lub zjada z konfiturami lub z kawą, którą podaje się nie w filiżankach, tylko w małych miseczkach – ułatwia to moczenie pieczywa. Bardzo często francuska bagietka jest jadana ze świeżym masłem, najlepiej lekko posolonym. Prawdziwa bagietka powinna spełniać kilka podstawowych kryteriów. Po pierwsze jej skórka powinna być złocistego koloru oraz chrupiąca, podczas gdy wnętrze jest pulchne i białe. Co najważniejsze, po ściśnięciu bagietki koniecznie musi ona powrócić do pierwotnego kształtu.