Sezon letni sprzyja temu, by spożywać więcej warzyw i owoców. Potrawy przygotowane na bazie tych produktów są zdrowe, odżywcze i smaczne. Najlepiej spożywać je na surowo. Lecz można również poddać je obróbce kulinarnej. I tak na przykład gotować na parze, grillować, piec w piekarniku, lub gotować w wodzie. Ostatecznie dusić, lub smażyć.

Dla osób borykających się z niedokrwistością bardzo dobrze zrobią warzywa zielone, a więc na przykład sałata. Z pośród owoców wiele nazywamy kopalniami witamin i tu przykładem może być owoc kiwi.

Ogólnie rzecz ujmując wszystkie warzywa i owoce są zdrowe. Tylko niektóre z nich, jak przykładowo banan są wysoko kaloryczne. Gdyż jeden dorodny banan może posiadać nawet 130 kalorii. Przy czym średniej wielkości jabłko ma tylko 35 kalorii. Podobnie ma się sprawa z warzywami. Jedna rzodkiewka, to 1 – 2 kalorie, ogórek zielony około 10 kalorii, średniej wielkości pomidor 20 kalorii. Więcej kalorii na 100 gramów posiadają warzywa oleiste, jak soczewica, bo w 100 gramach jest 106 kalorii. A także na przykład groch, czy bób. Gotowany bób w 100 g. posiada około 110 kalorii.

Wszystkie warzywa po dodaniu przypraw nabierają niepowtarzalnego smaku i potrafią zachwycić nawet największego smakosza. Najważniejsze jest to, by chcieć zając się przyrządzaniem sobie potraw. Dbałość o codzienna dietę jest ważnym elementem wpływającym na całokształt zdrowia człowieka. Odpowiednia dieta wzmacnia nie tylko nasz organizm pod względem fizycznym, ale także wzmacnia układ nerwowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here