Sezon letni sprzyja temu, by spożywać więcej warzyw i owoców. Potrawy przygotowane na bazie tych produktów są zdrowe, odżywcze i smaczne. Najlepiej spożywać je na surowo. Lecz można również poddać je obróbce kulinarnej. I tak na przykład gotować na parze, grillować, piec w piekarniku, lub gotować w wodzie. Ostatecznie dusić, lub smażyć.
Dla osób borykających się z niedokrwistością bardzo dobrze zrobią warzywa zielone, a więc na przykład sałata. Z pośród owoców wiele nazywamy kopalniami witamin i tu przykładem może być owoc kiwi.
Ogólnie rzecz ujmując wszystkie warzywa i owoce są zdrowe. Tylko niektóre z nich, jak przykładowo banan są wysoko kaloryczne. Gdyż jeden dorodny banan może posiadać nawet 130 kalorii. Przy czym średniej wielkości jabłko ma tylko 35 kalorii. Podobnie ma się sprawa z warzywami. Jedna rzodkiewka, to 1 – 2 kalorie, ogórek zielony około 10 kalorii, średniej wielkości pomidor 20 kalorii. Więcej kalorii na 100 gramów posiadają warzywa oleiste, jak soczewica, bo w 100 gramach jest 106 kalorii. A także na przykład groch, czy bób. Gotowany bób w 100 g. posiada około 110 kalorii.
Wszystkie warzywa po dodaniu przypraw nabierają niepowtarzalnego smaku i potrafią zachwycić nawet największego smakosza. Najważniejsze jest to, by chcieć zając się przyrządzaniem sobie potraw. Dbałość o codzienna dietę jest ważnym elementem wpływającym na całokształt zdrowia człowieka. Odpowiednia dieta wzmacnia nie tylko nasz organizm pod względem fizycznym, ale także wzmacnia układ nerwowy.