Nie można zaprzeczyć, że święta Bożego Narodzenia są obchodzone przez cały polski naród, stąd tak wielkie zainteresowanie popularną „Gwiazdką”. Aktualnie nawet osoby niewierzące w chrześcijańskiego Boga obchodzą święta wraz z rodziną. Dla gospodyń okres przedświąteczny jest pełen obowiązków takich jak sprzątanie i segregowanie obiektów domowych. Wzięło się to z tradycji polskiej, gdyż w Polsce została przyjęta tradycja, że przed świętami Bożego Narodzenia powinny być wysprzątane wszystkie kąty domu. Przygotowanie potraw świątecznych to również nie jest łatwe wyzwanie, gdzie często w kuchni przed wigilią plącze się chmara ludzi. Najczęściej na stołach polskich rodzin znajduje się szereg różnorodnych dań i smakołyków, co bez dwóch zdań świadczy o bogactwie tradycji. Mowa tutaj głównie o różnych rodzajach ryb i zup. Szczególnie na stolach króluje panga, łosoś oraz popularny karp. Gdy mowa o zupach wyróżnimy najczęściej spotykane – barszcz czerwony, grzybowa oraz rybna. Przyglądając się natomiast słodkim smakołykom na pewno, nieodzownie na stołach znajdziemy makówki w różnej formie. Oczywiście święta nie odbyłyby się bez kolorowych pierników oraz makowca z bakaliami, stąd składniki potrzebne do przygotowania tych smakołyków, są wykupywane na masową skalę.