ciastka

Ciastka i ciasteczka to jedno z ulubionych przekąsek dorosłych i dzieci. Ciastka, takie na jeden ząb, uzupełniają w organizmie potrzebę cukru, poprawiają samopoczucie, stanowią idealną przekąskę pomiędzy posiłkami. Ciastka można jeść przez cały dzień, bez względu na porę, chociaż warto zaplanować ich jedzenie jako deser czy drugie śniadanie. W ten sposób można łatwo zapanować nad ilością kalorii i zasobem cukru.

Ciastka na drugie śniadanie

Nie ma nic przyjemniejszego jak niespieszne drugie śniadanie, które składa się z kawy i ciastek. Nie musi ich być dużo, czasem wystarczy nawet jedno, ale wyjątkowe. Małe ciasteczko poprawia samopoczucie i daje kopa energetycznego na następne godziny. Zjedzone w pracy do czarnej kawy pozwala na optymistyczne przetrwanie kolejnego dnia. Każdy z nas ma swoje ulubione ciastka, które znajdują się zawsze w zasięgu ręki. Zwykle zapas leży w szufladzie pracowniczego biurka lub w domowe puszce.

Ciastka oreo – kulinarny hit ostatnich lat

Do grupy ciastek, które zmieniły nasze przyzwyczajenia kulinarne należą ciastka oreo. Wywodzą się z USA, ale szybko dotarły do Europy i jeszcze dalej. Oreo Red Velvet to prawdziwa uczta dla smakoszy. Ciastka te tak bardzo spodobały się konsumentom, że znalazły zastosowanie w poważnych przepisach kulinarnych. Już nie tylko jako słodka przekąska do kawy, ale oreo używa się do przygotowania ciast i tortów. Ciastka albo w całości albo w postaci lekko pokruszonej, stanowią podkład w serniku lub odrębną warstwę w torcie. Niektóre przepisy pokruszone oreo mieszają z bitą śmietaną i lodami. Oreo stanowi wówczas warstwę na spodzie pucharka, na którą, na przemian, układa się śmietanę i ciastka oraz smakowe lody. Oreo wspaniale smakuje z owocami, szczególnie truskawkami, które miesza się delikatnie z bitą śmietaną a na wierzchu posypuje oreo.

Pokruszone ciastka tworzą też pierwszą warstwę w serniku na zimno. Taka metoda pozwala na całkowitą rezygnację z obróbki termicznej. Ciastka miesza się z płynnym masłem i ugniata warstwę na dnie tortownicy. Dzięki temu bez wysiłku otrzymuje się smaczną, intensywnie słodką podstawę pod tort czy sernik.

Każdy miłośnik słodyczy rozumie jak ważna jest w jedzeniu ich faktura. Cukiernicy przekonują, że deser przygotowywany samodzielnie powinien zawierać coś słodkiego, coś kwaśnego i coś chrupkiego, ponieważ miękka i delikatna struktura bitej śmietany czy kremu wymaga chrupiącego dodatku, który można pogryźć. I taką funkcję w deserach spełniają ciastka, które pokruszone lub w całości spełniają ten cukierniczy warunek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here