Jedzenie powinno przede wszystkim smakować oraz posiadać wartość uniwersalną. Oznacza to dokładnie tyle, że potrawa powinna trafiać w gusta oraz oczekiwania wszystkich potencjalnych klientów, ale nie wyłącznie jednej czy dwóch osób. Smak potrawy przede wszystkim uzależniony jest od wykorzystywanych przypraw. Przyprawy nadają odpowiedni smak i pozwalają na to, by można było samodzielnie, w sposób odpowiedni dopasować sobie wszystkie potrawy do swoich oczekiwań. Smak potraw najłatwiej jest budować wedle odczuć oraz oczekiwań najbardziej popularnych. Nie da się ukryć, że Polacy kochają potrawy solidnie przyprawione, ostre oraz zawierające dozę mocy. Lubimy czosnek, bazylię oregano i dzięki wykorzystaniu takich przypraw potrawa rzeczywiście zdobywa odpowiedni smak. Na każdym stoliku w restauracji znaleźć można sól, pieprz, a ewentualnie oliwę, które mają służyć doprawieniu potrawy do oczekiwanego smaku. Nie jest to jednak sposób na to, by samodzielnie przygotować potrawę. Ma to być jedynie pewnego rodzaju wsparcie.