Większość kobiet w okresie ciąży stara się zgłębiać wiedzę z zakresu różnorodnych form odżywiania najbardziej korzystnych dla ich dzieci. Wszelkiego rodzaju czasopisma dla ciężarnych, jak również zwarte publikacje książkowe pokazują jakich produktów powinnyśmy unikać a tym okresie. Na pierwszy plan wychodzą tutaj wszelkiego rodzaju artykuły powodujące wzdęcia. Niekorzystne będzie zatem spożywanie dużych ilości fasoli, grochu, czy bobu. Mogą one powodować nudności oraz problemy żołądkowe przyszłych mam. Z produktów żywnościowych powinno się także wyłączyć wszelkiego rodzaju kawiory oraz tatary, czy surowe ryby. Wszelkie surowe artykuły spożywcze mogą prowadzić do zarażenia toksoplazmozą, która może oddziaływać na nasze dziecko. Choroba ta wymaga leczenia farmakologicznego, a ono oddziałuje również na nasze maleństwo. Warto zatem wstrzymać się przez parę miesięcy od takich różnorodności spożywczych. Przyszłe mamy powinny skupić się na jedzeniu jak największych ilości owoców oraz warzyw. Jednak nie do końca wszystkich. Wiele owoców powodować może u naszej pociechy różnorodne zaburzenia alergiczne. Do takich owoców należą, między innymi, truskawki. Są to najbardziej lubiane społecznie owoce, aczkolwiek również najbardziej uczuleniowe. W czasie ciąży warto zatem ostrożnie podchodzić do kwestii ilości zjadanych truskawek. Nie trzeba całkowicie z nich rezygnować, ale zachować stosowny umiar.

e-chlopak.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here