Dla niektórych gotowanie w wolnym czasie jest samą przyjemnością. Staje się to relaksującym zajęciem, przy którym nie trzeba używać siły fizycznej, więc się nie męczymy. Wiadomo, że skomplikowane potrawy wymagają długiego stania przy kuchence, lecz nie jest to aż tak odczuwalne. Zabawa z eksperymentowaniem na nowych daniach, mieszaniu przypraw i pomysły na ciekawe, nowe potrawy – może być rozrywką. Duża grupa kucharek z zawodu, jest ze swojej pracy usatysfakcjonowana, gdyż lubią to co robią. A efektem takiego obrotu sprawy są cuda wychodzące spod ich rąk. Dowiedzione jest, że mężczyźni mają często lepsze wyczucie smaku i też są tacy, którzy robią to z zadowoleniem w wolnym czasie. Prawdziwy kucharz potrafi ugotować coś z niczego, a efekt końcowy i tak przyniesie mu radość. Jest wiele konkursów w tej dziedzinie, więc można pokazać światu swój talent i poznać nowych ludzi, którzy mają tą samą pasję. Chęć rywalizacji jest standardowym czynnikiem do prawidłowego funkcjonowania wśród wspólnoty ludzkiej. Gotowanie w wolnej chwili, w zaciszu własnego domu pozwala nam przez chwilę skupić się na czymś innym, zapominając o tym co nas trapi. Jest to forma relaksu, odprężenia i efektywnego odpoczynku. Nie każdy jednak uważa tak samo. Pojedyncze jednostki traktują gotowanie jako przykrą konieczność, którą muszą zrobić, lecz nie odczuwają podczas gotowania przyjemności. Jednak jest to obowiązek wielu matek i żon, więc warto znaleźć w tej czynności zalety, aby nie psuć swojego samopoczucia.