Pieczarka jest niezwykle pysznym oraz aromatycznym w smaku grzybem, który jest powszechnie wykorzystywany w kulinarni. Chyba każdy z nas uwielbia się zajadać przepysznymi sałatkami z dodatkiem podsmażonych pieczarek. Co więcej ten produkt o niezwykle wyjątkowym smaku jest idealnym dodatkiem do wielu rodzajów mięs, sosów, dań makaronowych i wielu innych potraw.
Trudno bowiem wyobrazić sobie święta czy jakąś doniosłą imprezę okolicznościową bez potraw na stole z dodatkiem tego aromatycznego grzybka. Wiele gospodyń domowych przed pokrojeniem i wrzuceniem na klarowne masełko pieczarek zastanawia się czy je obierać ze skórki. Zatem czy obierać pieczarki?
Otóż niektóre profesjonalne panie domu nie wyobrażają sobie, aby podać swym najbliższym pieczarki, które to przed obróbką nie zostały dokładnie obrane z zabrudzonej ziemi skórki. Inne z kolei uważają, że pieczarek w żadnym wypadku nie należy przed smażeniem obierać, gdyż wówczas tracą one najlepsze walory smakowe. Która z tych metod jest lepsza?
Otóż jeśli pieczarki które to zakupimy nie są jakoś intensywnie zabrudzone, to wówczas można je przed obróbką delikatnie opłukać na sitku, a następie starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. W żadnym wypadku grzybków tych nie należy pozostawiać na długo w wodzie, ponieważ podczas moczenia się będą chłonąć wodę jak gąbka, przez co mogą stracić swój wyrazisty i aromatyczny smak.
Wydaje się jednak, że zdecydowanie praktyczniejszą i lepszą metodą jest oczyszczanie pieczarek przy użyciu specjalnego, kuchennego pędzelka. Z kolei w przypadku bardziej zaawansowanych zabrudzeń na pieczarce można ich szybko oraz sprawnie się pozbyć, używając do tego celu małego nożyka o odpowiednio zaostrzonej końcówce. Wówczas to przy pomocy tego urządzenia zdejmujemy skórkę z kapelusza, a następnie kawałki trzonków delikatnie odkrawamy. Natomiast blaszki spod kapelusza można wydrążyć przy pomocy niedużej łyżeczki.
Zdania na temat obierania pieczarek są wśród gospodyń domowych mocno podzielone, więc może wybór warto pozostawić w gestii danej pani domu.