co spożywać zamiast cukru?

Cukier to jedna z najbardziej popularnych substancji słodzących na całym świecie. Jednak jego nadużywanie może w szybkim tempie prowadzić do problemów ze zdrowiem i nadmierną masą ciała. Od jakiegoś czasu wzrosło zainteresowanie syntetycznymi i naturalnymi substancjami, zwanymi powszechnie „słodzikami”. Czym się one różnią od tradycyjnego cukru?

Jakie wyróżniamy rodzaje słodzików?

Słodziki, które są dostępne na rynku możemy podzielić na te pochodzenia naturalnego, jak i te które są syntetyczne. Naturalna wersja jest pozyskiwana z roślin, z kolei sztuczna jest produkowana w laboratorium. Tradycyjny cukier, mimo że jest naturalną substancją, nie jest zdrowy dla organizmu ludzkiego. Jak jest zatem ze słodzikami? Słodzik naturalny może być zdrowszy niż cukier, z kolei słodzik sztuczny zwykle nawet jeśli jest dopuszczony do stosowania, bo ma dobry skład – stosowany przez dłuższy okres czasu może negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

Słów kilka o słodzikach naturalnych

Do słodzików naturalnych należą: stewia, ksylitol oraz erytrol. Najbardziej korzystna dla zdrowia jest stewia, która ma zerową kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Charakteryzuję się nietypowym, miętowym smakiem. Jej zaletą jest to, że nawet jak jest spożywana w nadmiarze, nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Za to w skuteczny sposób jest w stanie obniżyć ciśnienie tętnicze. Stewia posiada również dodatkowe właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Ksylitol to kolejna naturalna odmiana słodzidła. Również posiada lekko miętowy posmak, ale mimo wszystko ma podobny smak do cukru białego. Ma zdecydowanie niższą kaloryczność niż on i niski indeks glikemiczny. Wykazuje również właściwości zwiększające przyswajalność wapnia z pokarmu oraz przeciwpróchnicze. Podczas jego spożywania należy pamiętać, żeby nie przekraczać dziennej porcji, w innym wypadku może wywołać efekt przeczyszczający.

Erytrol to ostatni słodzik naturalny, który produkowany jest z odpadowej gliceryny. Jest odrobinę mniej słodki niż biały cukier, posiada również niższą kaloryczność. Jego indeks glikemiczny jest zerowy. Erytrol pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów. Pełni też funkcję antyoksydacyjną, dzięki czemu łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem. Nadużycie tego produktu może skończyć się efektem przeczyszczającym.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/co-wybrac-cukier-czy-slodzik/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here