Jagnięcina, to mięso jagniąt do 12 miesiąca życia. Mięso bardzo delikatne, aromatyczne, a dobrze przyprawione podbije podniebienie każdego smakosza. Jagnięcina jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich, w kuchni arabskiej, u nas niestety nie wiedzieć czemu nieco pomijana. Sukces dobrze zrobionej jagnięciny leży w marynacie. Odpowiednia mieszanka ziół i czas marynowania mięsa, potrafi z niego wydobyć niesamowity smak. Miłośnicy tego mięsa mają zapewne dziesiątki sposobów na najlepszą marynatę, proporcje jej składników i czas marynowania. Niezbędną przyprawą ziołową jest w marynacie rozmaryn, który nadaje jagnięcinie delikatny korzenny aromat. Wskazany jest jak najbardziej czosnek, oliwa, czerwone wino. Czas marynowania mięsa zależy od kruchości mięsa, jaką chcemy otrzymać. Minimum, to około dwunastu godzin – mięso jagnięcia jest tak delikatne, że zdąży przesiąknąć aromatem przypraw i wina. Wiele osób, wzorem kuchni arabskiej, dodaje do mięsa jagnięcego otartą z cytryny skórkę – znakomicie poprawia ona smak i aromat, szczególnie w przypadku mięsa ze starszego zwierzęcia.