Zimą wyjątkowo trudno jest dostao świeże pożywienie pełne minerałów i witamin, ponieważ o tej porze roku owoce i warzywa nie rosną w naszym kraju. Można co prawda kupować te importowane, ale leżą one często kilka bądź też nawet kilkanaście dni w supermarkecie, co jeszcze bardziej zmniejsza ich wartość odżywczą.
Jakie mamy zatem alternatywy?
Kiedy wszystko pokryte jest śniegiem, a cała przyroda pozostaje w uśpieniu, do gry wchodzą życiodajne kiełki. Co prawda możemy ratować się mrożonkami, i są one oczywiście bardzo zdrowe i zdecydowanie przewyższają wartością produkty importowane o tej porze roku, jednak nic nie jest w stanie równać się ze świeżym pożywieniem, jakim stanowią właśnie kiełki. Jeżeli fascynuje Cię tani i mało kłopotliwy sposób produkcji własnej żywności – wystarczy, że zaopatrzysz się w słoik i zaczniesz swoją przygodę z kiełkowaniem!
Kiełki charakteryzują się nie tylko ogromną łatwością w przygotowaniu, ale także są pełne enzymów i znajdziemy w nich całe bogactwo składników odżywczych w wyjątkowo łatwo przyswajalnej postaci.
Ponadto, kolejną ich zaletą stanowi fakt, iż mogą być spożywane absolutnie przez każdego – zarówno przez osoby starsze, jak i też dzieci. Dla niwątpliwie każdej osoby będą doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Bez wątpienia wzbogacą różnego rodzaju sałatki, koktajle, ale także świetnie sprawdzą się jako dodatek na zdrowe i pożywne kanapki.
Jeżeli ktoś nie ma jednak specjalnie ochoty na własną hodowlę kiełków, nic straconego! W sklepach możemy zakupić już gotowe, wyhodowane różne rodzaje kiełków.