Prawidłowo zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki. Jednak ułożenie takiego jadłospisu nie musi być wcale trudne. Należy zastosować się do podstawowych zasad. Punktem wyjścia zawsze jest określenie ogólnej kaloryki. W ten sposób będziemy w stanie dopasować podaż energii. Należy obliczać to indywidualnie. W zależności od organizmu możemy uzyskać różne wartości. Zależy to między innymi od wagi oraz wzrostu. Jednak ogromną rolę odgrywa także aktywność fizyczna w trakcie dnia. Należy uwzględniać spalane w trakcie treningów kalorie. Pomoże nam to w kontrolowaniu masy ciała. Szczególnie istotne jest to jeśli mamy jakiekolwiek problemy z nadwagą. Należy wtedy bardzo starannie dobierać do siebie poszczególne wartości. Ogromne znaczenie dla całego organizmu mają witaminy i minerały. Z tego powodu powinny znajdować się w naszym jadłospisie w wymaganych dawkach. Dla ułatwienia możemy używać jak największej ilości gatunków warzyw i owoców. W ten sposób pozyskamy substancje z wielu grup. Przełoży się to na ogólne odżywienie organizmu. Jednak warto wiedzieć jak prawidłowo przygotować produkty, aby zachowały swoje właściwości. Należy maksymalnie ograniczyć obróbkę termiczną. Najlepiej jeść pokarmy roślinne w formie surowej jeśli istnieje taka możliwość. Dzięki temu ograniczymy negatywny wpływ wysokiej temperatury na witaminy i minerały. Jednak nie zawsze jest taka szansa. Powinniśmy wiedzieć jak zrobić szparagi, aby nie straciły cennych składników. Pomocne w tej kwestii będzie krótkie gotowanie. Warto co pewien czas sprawdzać miękkość. W ten sposób wyczuwamy, kiedy warzywa są gotowe i nie rozgotujemy ich . Przełoży się to również na ich smak. W potrawach warto również używać świeżych przypraw. Doda to znacznie więcej aromatu całemu daniu. Równocześnie pozyskamy niezbędne dla organizmu witaminy i minerały. W naszej kuchni zawsze powinny znajdować się natka pietruszki, bazylia i czosnek. Są to najbardziej uniwersalne przyprawy, które wykorzystamy w wielu połączeniach.