Zupa pomidorowa jest w Polsce od dawna popularnym daniem. Wiele osób jest przekonanych, że jej ugotowanie jest niezwykle proste. Tymczasem nie do końca jest to prawda. Zupa zupie nierówna bo czym innym będzie zupa przygotowana na bazie zupy w proszku czy koncentratu pomidorowego a czym innym zupa ugotowana na bazie świeżych pomidorów. Aby otrzymać wyjątkowy smak polecamy robić zupę ze świeżych pomidorów albo z pomidorów z puszki. Aby była wyśmienita trzeba też dodać do niej dobrej jakości bulion na przykład drobiowy. Ale zacznijmy od początku. Jeśli mamy świeże pomidory to najpierw je sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy niepotrzebne części. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na dnie garnka podsmażamy najpierw drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory świeże albo z puszki. Później dodajemy wcześniej przygotowany bulion. Przyprawy, które musimy dodać już na początku to ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól i pieprz. Jak wiadomo pomidory bardzo lubią też przyprawę prowansalską. W międzyczasie bierzemy osobny garnek i gotujemy gruby makaron. Pod koniec gotowania zupy doprawiamy ją odrobiną papryki słodkiej, cukru i białego pieprzu. Zupa jest w zasadzie gotowa i jest to wersja dla tych, którzy preferują dietetyczną zupę niezabielaną. Pozostali powinni w filiżance rozmieszać śmietanę 18%, szczyptę soli z odrobiną ciepłej zupy. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy, której już nie zagotowujemy.