Od kilku lat bardzo modną dietą stała się dieta bezglutenowa. Ten sposób odżywiania pomaga uwolnić się od dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz zapewnia poprawę wyglądu skóry. Czy kasza jaglana zawiera gluten?
Gluten jest obecny w zbożach pszenicy, jęczmienia oraz żyta. Na diecie bezglutenowej bez żadnych obaw możemy jeść kaszę jaglaną. Na opakowaniach często są zawarte etykiety, zawierające informację „gluten free”, czyli wolne od glutenu. Kaszę jaglaną możemy przygotować na rozmaite sposoby. Wspaniale pasuje do dań słonych oraz słodkich. Osoby odchudzające się mogą zamienić zwykły makaron pszeniczny, który jest bardzo tuczący, na rzecz pysznej złotej kaszy. Przygotujemy ją w prosty sposób. Do zagotowanej i wcześniej posolonej wody wrzucamy woreczek kaszy (lub szklankę luźnych ziaren) i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu. Aby kasza była jeszcze smaczniejsza, do wrzątku możemy dodać łyżeczkę masła. Kasza jaglana nie zdominuje dań, dlatego możemy podawać ją do smażonych mięs, a nawet mięs pieczonych z owocami. Będąc na diecie bezglutenowej zauważymy lepsze samopoczucie i poprawę wyglądu paznokci, włosów oraz skóry. Często osoby zmagające się z trądzikiem, żegnają się z nim raz na zawsze – właśnie za sprawą bogatej w witaminy kaszy jaglanej. Witaminy, które znajdują się w tym produkcie to: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) oraz B6. Ponadto kasza zawiera dużo żelaza oraz miedzi. Kaszę jaglaną można jeść bardzo często, właśnie ze względu na bogactwo witamin i minerałów. Kasza jaglana na 100 gram produktu, zawiera około 350 kcal, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Jak widać ten produkt ma bardzo wiele zalet z których możemy w pełni korzystać. Można z niej przygotować zdrowy budyń domowy, będzie on znakomitym wyborem dla osób będących na diecie bez laktozy i glutenu. Trzeba wypróbować kilka przepisów i zobaczyć, które przypadną nam do gustu. Alternatywną formą śniadania będzie jaglanka, przygotowana na mleku roślinnym, podana ze świeżymi owocami leśnymi.