Propozycje posiłków typowo obiadowych zdają się być bardziej pożywne, niż samo stwierdzenie lunch. Lunch kojarzony jest, jako dodatek, aczkolwiek wiele osób, które pracują w biznesie, zajmują poważne stanowiska uważa lunch za typowy posiłek popołudniowy, który powinien być uwarunkowany smacznym daniem. Oczywiście w większości raczej obiad stanowi taki posiłek dnia, który powinien być podawany na ciepło. Przyzwyczailiśmy się już do dwudaniowego obiadu, gdzie pierwszym posiłkiem jest zupa, zaś na drugie oczekujemy ziemniaków i mięsa z dodatkiem surówki czy ogórka kiszonego. Takie typowe potrawy mogą niejako znudzić się po czasie, dlatego warto wymyślać dość oryginalny jadłospis chociażby z uwzględnieniem planu tygodniowego. Wówczas nie ma mowy o przejedzeniu się jednym posiłkiem. Obiad to doskonała okazja przede wszystkim do spotkań rodzinnych, ale nie tylko. Na pewno ważnym atrybutem polskiego obiadu jest sos do mięsa. Jest to podstawa udanego obiadu, który podawany jest w gronie typowo rodzinnym.