W okresie Bożonarodzeniowym większość z nas zajada się piernikiem czy makowcem. To jednak nie jedyne ciasta na Święta. Poniżej kilka przepisów na ciekawe wypieki, które będą stanowić doskonałą alternatywę dla klasycznych, słodkich przysmaków.

Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na ciasta na święta, więcej inspiracji znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/ciasta-i-ciasteczka-na-swieta

Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia

To ciasto na Święta przygotujemy z:

  • 2 opakowania herbatników korzennych
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 słoiki powideł śliwkowych
  • 50 mililitrów likieru Amaretto
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę, cukier puder i cukier wanilinowy i ubijamy do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon oraz likier i ubijamy do połączenia. Powstały krem dzielimy na 5 równych części.

W formie układamy 5 warstw ciastek korzennych i przekładamy je 5 warstwami kremu. 2 i 4 warstwę ciastek smarujemy powidłami śliwkowymi (wykładamy je bezpośrednio na ciasteczkowy blat i pokrywamy porcją kremu.

Tak przygotowane ciasto schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószamy cynamonem wymieszanym z kakao.

Ciasto pomarańczowe

Do zrobienia takiego ciasta na Święta potrzebować będziemy:

  • 200 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajek
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Otartej skórki z 1 pomarańczy
  • 100 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Mąkę pszenną przesiewamy ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło oraz cukier i ucieramy do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Wsypujemy skórkę z pomarańczy i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, skrobię oraz proszek to pieczenia w turach, naprzemiennie z sokiem z pomarańczy. Mieszamy szpatułką do połączenia się ze sobą składników.

Formę o średnicy około 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto możemy polukrować. Lukier pomarańczowy przygotujemy z:

  • 1 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • Świeżo otartej skórki z połowy pomarańczy

Składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Gdy lukier będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty – soku z pomarańczy.

Marcepanowe babeczki z żurawiną

Składniki na to ciasto na Święta to:

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 150 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g masy marcepanowej
  • 50 mililitrów mleka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki ekstraktu z migdałów

Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło oraz cukier i ucieramy do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy. Wlewamy ekstrakt z migdałów i ponownie miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały oraz startą masę marcepanową i mieszamy. Na sam koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do papilotek na muffiny i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here