Perfekcyjne świąteczne pierniczki

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze trochę czasu. W supermarketach i na ulicach wciąż nie uświadczymy przybranych choinek, a z głośników nie usłyszymy dźwięków kolęd i klasycznych świątecznych szlagierów. Dlaczego zatem już dziś prezentujemy przepis na idealne świąteczne pierniczki?

Ponieważ tymi pysznymi ciastkami możemy zajadać się przez cały rok! A Boże Narodzenie stanowi tylko jedną z wielu okazji ku temu. Jeśli natomiast pieczenie pierniczków na podstawie tej receptury będzie twoim debiutem, masz szansę z wyprzedzeniem przekonać się, że naprawdę warto!

Składniki, z których powstają idealne pierniczki

Przepis na pierniczki jest bardzo prosty, a wszystkie składniki, których potrzebujesz, bez problemu znajdziesz w sklepie. Podana ilość składników starczy na 10 bardzo dużych ciasteczek, ale jeśli masz ochotę na więcej, po prostu zwiększ ich ilość, zachowując odpowiednie proporcje.

Aby upiec idealne pierniki, potrzebujesz 0,5 kg mąki pszennej, 120 g masła lub margaryny, 200 g cukru pudru, 200 g płynnego miodu, 1 jajka, 1 łyżeczki sody oczyszczonej i oczywiście aromatycznej przyprawy do pierników (dwie łyżeczki powinny wystarczyć). Jeśli chcesz pokryć pierniczki lukrem, przygotuj go wcześniej z 200 g cukru pudru i białka 1 jajka.

Pieczenie pierników jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Jeśli chcesz, aby ten przepis na ciasteczka został odwzorowany jak najdokładniej, przyda ci się kuchenna waga – wtedy sprawdzisz, czy zachowane są proporcje pomiędzy składnikami zgodnie z wytycznymi.

Zacznij od połączenia mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników, cukrem pudrem, a także margaryną lub masłem. Całość starannie posiekaj nożem. Wewnątrz mieszanki zrób dołek, w którym umieścisz miód i do którego wbijesz jajko. Następnie wyrabiaj ciasto, dopóki nie powstanie jedna gładka masa.

Kiedy uzyskasz już zamierzony efekt, bardzo cienko rozwałkuj ciasto tak, aby placek miał grubość około 3 mm. Nadszedł czas na prawdopodobnie najprzyjemniejszą część realizacji tego przepisu, czyli wykrawanie ciasteczek. Możesz skorzystać z gotowych foremek albo posłużyć się własną kreatywnością. Wycięte kształty układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi odstępy. Pieczenie ciasteczek powinno trwać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Przygotuj słodką polewę w kilka chwil

W trakcie pieczenia pierników możesz zająć się lukrem. Jego przygotowanie jest bardzo proste. W naczyniu utrzyj białko z cukrem pudrem. Możesz dodać także aromat – w tej roli świetnie sprawdzi się sok z cytryny. Inne soki owocowe pomogą ci natomiast w zabarwieniu lukru, dzięki czemu ciasteczka będą jeszcze lepiej prezentowały się na stole. Pierniki posmaruj lukrem, gdy będą jeszcze ciepłe. Kiedy wystygną, umieść je w metalowych pudełkach na kilka dni, dopóki nie zmiękną, oczywiście o ile wszystkie nie zostaną zjedzone zaraz po upieczeniu!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here