Ciąża w mniemaniu każdej osoby jest dużym – nie jednak z względu na fakt, że stawanie się mamą i będzie musiała ponieść odpowiedzialność za czyjeś życie, a przede każdym z względu na zmiany, jakie na zawsze występują w jej ciele. Choć powszechnie uznaje się, że ciąża nie jest chorobą, to a osoba w nowym czasie na pewno musi podlegać opiece lekarza, oraz musi kierować się na systemie życia, na poziomie w jakim się znajduje. Już w wczesnych miesiącach ciąży należy również przykładać wagę na wartość spożywanych artykułów. Nigdy nie należy spożywać posiłków nieświeżych, surowych jaj (niebezpieczeństwo salmonellą), mięsa (np. tatara), ryb. Należy myśleć o właściwe mycie warzyw i innych artykułów. Wybierać należy artykuły świeże o prawej dacie przydatności do użytkowania. Dieta osoby w ciąży powinna być niezwykle urozmaicona. Dobrą formą, żeby nie zbliżyć się do niedoborów elementów pokarmowych jest możny jadłospis. Np. wapń zapewnia odpowiedni wzrost kości dziecka oraz hamuje odwapnieniu kości mamy. Kobieta winna dziś w czasie czasie ciąży wypijać 3-4 szklanki mleka lub artykułów mlecznych (jogurty, kefiry, maślanki). Mleko częściowo można zamienić także serem żółtym. Należy pamięta, że zapotrzebowanie na wapń dziś w pierwszych miesiącach jest zdecydowanie silniejsze aniżeli przed ciążą.
Wczesne analizowania w ciąży
Oczywiście moment zdiagnozowania, czy jesteśmy w ciąży, w dużej wadze zależy do obserwacji naszego ciała. Gdy uda się potwierdzić ciążę, należałoby rozważyć kalendarz badań dla ciężarnych. Najlepiej, aby pierwsza wizyta lekarska odbyła się między 7. oraz 8. tygodniem ciąży. Wczesne analizowania winnym stanowić wypełnione do 10. tygodnia ciąży. Pośród nich powinny znaleźć się analizowania takie jak: część krwi Rh, przeciwciała odpornościowe, morfologia krwi, badanie pełne moczu, analizowania stężenia glukozy we krwi na czczo.
Przybieranie na mierze w ciąży
Osoby w ciąży tyją. Czemu? Więc, iż muszą udzielić sobie i dziecku najistotniejsze elementy odżywcze. Gromadzą również zapasy energetyczne na czas laktacji. W przypadku dobrze przebiegającej ciąży, kobieta nie winna przytyć więcej niż 20% wagi własnego ciała sprzed ciąży. W wczesnym czasie ciąży odpowiedni wzrost wagi ciała winien uczyć się w przedziale od 0,5 kg do 2 kg. W drugich trymestrach przyrost masy ciała jest lepszy, a nie winien przekraczać pół kilograma na tydzień. Mnóstwo osób zapomina o tym, że ciąża nie jest powodem do osiągnięcia naszych zachcianek kulinarnych. Rzeczywiście jak w stanie sprzed ciąży, zdrowe mienia w czasie oczekiwania na dziecko jest bardzo ważne. Mnóstwo pań boryka się po porodzie z nadmiernym przyrostem wagi. Także często zdarza się, że kobiety za szybko przybierają na wartości. Wówczas zdarza się niebezpieczeństwo długoterminowej otyłości u mamy – informuje to, że ciężarnej będzie bardzo zrzucić nadprogramowe kilogramy. Za duża wartość wpływa również negatywnie na dziecko. U maluchów narodzonych z wielkich matek można zobaczyć makrosomię dodatkowo również jej następstwa. Dzieci są również narażone na otyłość i nadwagę w dorosłym życiu. U Pań stwierdzono jeszcze bardzo wiele wypadków powikłań położniczych.