Piwo Żywiec jest jednym z najbardziej lubianych marek piwnych na polskim rynku. Funkcjonuje ono już od 1856 roku, choć tradycje w warzeniu piwa na Żywiecczyźnie są znane od średniowiecza. Już wówczas pierwsze kotły warzelne pracowały pełną parą, aby wyprodukować złocisty napój o niezwykle wysokiej jakości. Dzisiaj kotły warzelne nadal są stosowane w browarach Żywca, niemniej jednak są one o wiele bardziej nowoczesne, niż kiedyś. Jest to sytuacja jak najbardziej naturalna i trudno się temu dziwić. W końcu od XV wieku wiele zmieniło się w zakresie technologii produkcji piwa, choć trzeba jednocześnie powiedzieć, że receptury i tradycje warzenia piwa nadal są zachowywane, przynajmniej jeśli chodzi o browary wchodzące w skład szerokiej Grupy Żywiec. Wracając do tematu, to początkowo piwa żywieckie były piwami jasnymi, pełnymi, typu pilzneńskiego. Było to piwo lekkie o niskiej zawartości alkoholu, w którym rozsmakowały się szerokie grupy klientów. Piwosze nadal mogą skosztować takiego piwa, choć piwo Żywiec całkowicie zmieniło swoje oblicze od czasów XIX wieku. W krótkim czasie od powstania browarów w Żywcu, piwowarzy opracowali własne, całkowicie unikatowe receptury, które są pilnie strzeżoną tajemnicą w browarach żywieckich. Kotły warzelne były wykorzystywane nie tylko do produkcji piwa jasnego, bowiem w połowe XIX wieku produkowano tu również piwo zimowe wystałe, oraz piwo marcowe. W roku 1877 po raz pierwszy na rynek została wypuszczona seria piw lagrowych. Następne kroki na drodze rozwoju browaru w Żywcu były stawiane szybko i pewnie. Pod koniec XIX wieku zmieniono profil produkcji piwa, bowiem piwowarzy zainspirowali się angielskimi, nieco mocniejszymi piwami, do których zalicza się ciemne piwo Porter oraz jasne, mocne piwo Ale, które po dziś dzień można kupić na Wyspach Brytyjskich.