Każdy ma inne upodobania, jeśli chodzi o kwestię serów. Każdy uwielbia inny zapach i smak sera. Jedni kochają zwykły ser gouda, inni wolą zapach sera pleśniowego. Należy wymienić w tej kwestii kilka najważniejszych typów serów, które zmieniają bieg historii kulinarnej w odniesieniu do naszych czasów. Najpierw należy wspomnieć o wspaniałych serach, jakimi są sery twarde, żółte. Najbardziej uwielbiamy niepowtarzalny smak sera królewskiego, który cechuje się wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Często także sięgamy po takie sery jak wcześniej wspomniana gouda, ser salami, maasdamer, ementaler, morski. Często też korzystamy z serów typu mozarella, parmezan czy też z serów pleśniowych. Bardzo przyjemnym w smaku jest biały ser feta, który produkowany jest z mleka koziego lub owczego, sprzedawany jest w zalewie solankowej, która jest naturalnym konserwantem. Takie sery doskonale pasują do wspaniałych sałatek z oliwkami, pomidorami, sałatą i ogórkiem. Sery camembert i brie, także zyskują sporą klientelę, jako sery dojrzewające.