Sól to najważniejsza i podstawowa przyprawa w każdej chyba kuchni na świecie. Przygotowanie dobrych potraw bez soli wydaje się być rzeczą niemożliwą, a poza tym, sól jest nam też potrzebna w życiu do wielu rzeczy i dlatego też, jej użycie jest przez nas bardzo często kulturowo wzmagane. Dlatego też, sól warto na pewno w kuchni stosować, jednakże, pamiętać przy tym o tym, że słony smak jest dobry tylko i wyłącznie wtedy, gdy nie przesadzimy z jego ilością. Bardzo często bowiem okazywać się może, że mamy dość spore problemy z zachowaniem odpowiedniego balansu smaków. A co zrobić w sytuacji, gdy jakąś potrawę przesoliliśmy? Z całą pewnością możemy być pewni, że danie da się jeszcze bez większych problemów uratować, wykorzystując w tym celu na przykład surowego ziemniaka. Jeśli gotujemy coś bardziej płynnego, to taki surowy ziemniak wrzucony do garnka na kilkanaście minut wyciągnie nadmiar soli i zapewni odpowiedni smak potrawie bez większego problemu, o czym zdecydowanie warto pamiętać w praktyce działania. Jeśli więc chcemy jeść naprawdę dobre potrawy z solą, to musimy zadbać o to, by jej ilość w potrawie była odpowiednia i dobrze zbalansowana, bo tylko wtedy osiągniemy odpowiedni efekt.

inspeerio.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here