Zioła to stały element potraw każdego dnia przygotowywanych. Codziennie dodajemy do dań takie zioła jak pietruszka, majeranek, bazylia, koper. Oczywiście najlepsze są świeże zioła. Z ziół przygotowuje się sosy, takie jak czosnkowy, koperkowy, śmietanowo-ziołowy, musztardowy. Zioła nadają charakterystycznego smaku potrawą. Gdyby ich nie używać potrawy były by jałowe i bez charakteru. Nie wyobrażam sobie zupę barszcz biały bez dodatku majeranku. W pizzach bardzo ważnym elementem charakteryzującym zapach są zioła oregano, najlepiej smakują podawane w świeżej postaci. Bazylia doskonale poskreśla smak pomidorów. W pizzach bazylia także jak oregano smakuje w postaci naturalnej. Do podstawowych ziół, które nie tylko smakują, ale mają także właściwości lecznicze zaliczamy: przede wszystkim tymianek, melisę, miętę, szałwię, rumianek, rozmaryn, bazylia. Te zioła wzmacniają odporność, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, a także uspokajają i łagodzą stres poprawiając nastrój. Zioła to niezbędne elementy kulinarne, które nadają smak wszystkim potrawom.