Wizerunek szpinaku jako zmory z lat dziecięcych,czas schować głęboko.Szpinak to roślina cenna dla organizmu,bogata w witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i doskonałe źródło składników mineralnych.Każdemu z nas zależy na jak najdłuższym zachowaniu sił witalnych i młodości-włączając szpinak do naszej diety,zapewniamy sobie duże ilości związków odżywczych,gwarantujących wolniejsze starzenie się skóry,odporność na osłabienia oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,co w efekcie sprawia,że dłużej czujemy się i wyglądamy młodo.Dzięki kwasie foliowemu wchodzącemu w skład szpinaku,spożywając go kobiety w ciąży wspomagają zapobieganie wadom układu nerwowego płodu,a zawarty w warzywie betakaroten oraz inne przeciwutleniacze,biorą czynny udział w zapobieganiu nowotworów i miażdżycy,u osób w gronie ryzyka.
Nie wszyscy jednak wiedzą,że aby to wspaniałe warzywo ze środkowo zachodniej Azji,przyniosło zbawienne skutki dla naszego organizmu,należy łączyć go z wyrobami bogatymi wapń-jogurtem naturalnym,serem typu feta lub jajkami.Połączenie szpinaku z owymi produktami zapobiega utracie mikroelementów.
Szpinak można przygotowywać na wiele sposób,więc monotonia na talerzu na pewno nam nie grozi,a efekty z uwzględnienia go w naszej diecie pozwolą na długo cieszyć się zdrowiem i pięknym wyglądem.