Weganizm, to wegetarianizm tylko w bardzo radykalnym, surowym wydaniu. Weganizm eliminuje z jadłospisu nie tylko produkty takie jak: mięso, ale również wszystkie inne pochodzenia zwierzęcego, a więc: jaja, nabiał, a nawet miód.

Co mogą jeść weganie?

Weganizm wybierają zwolennicy nie tylko ekologii, lecz także ci którzy pragną schudnąć, lub po prostu poprawić stan swojego zdrowia.

Dieta wegańska jest wprawdzie zdrowa, lecz nie jest przeznaczona dla każdego. Zaczynając ją stosować warto zasięgnąć porady lekarza, jak i posłuchać zdrowego rozsądku szczególnie wtedy, gdy jesteśmy w grupie chronionej (dzieci, młodzież, kobiety w ciąży, chorzy, rekonwalescenci, ciężko pracujący, ludzie starzy).

Weganizm zakłada spożywanie wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego. Co prawda że zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, obniża ciśnienie, chroni przed chorobami układu krążenia i niektórymi nowotworami, cukrzycą, kamicą żółciową, hemoroidami, zaparciami, a także spowalnia powstawanie próchnicy zębów.

Lecz nieprawidłowo skomponowana dieta wegańska może doprowadzić do niedoboru ważnych dla każdego organizmu składników, co zaowocuje wyczerpaniem organizmu, a więc anemią. Brak potrzebnych w naszym ciele substancji odżywczych może wpływać również negatywnie na nasze kości – doprowadzić do powstania osteoporozy.

Przed podjęciem zmian żywieniowych (szczególnie tych długoterminowych) konieczne jest głębsze zastanowienie i fachowa konsultacja.

Gdy założenie zmian dietetycznych obejmuje jeden dzień w tygodniu, bądź jeden tydzień w miesiącu – decyzja jest prostsza i nie musi wymagać konsultacji medycznej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here