Wielkanocny deser

Mnogość przepisów na wielkanocne słodkości może przyprawić o zawrót głowy. Najczęściej pieczemy babki, babeczki, mazurki i tarty lub przyrządzamy ciasta na zimno. Które warto przygotować, by smakowały naszym gościom? Zobacz najlepsze przepisy na udane słodkości!

Kruche ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka na Wielkanoc powinny być kruche i słodkie. Ich przygotowanie przyniesie frajdę całej rodzinie, ponieważ możemy tworzyć z nich różnorodne kształty – zajączki, baranki, motylki i wiele innych. Jak zrobić kruche ciasteczka? Należy przygotować mąkę krupczatkę (2 szklanki), miękkie masło (250 g), jajka (2 szt.), Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), kwaśną śmietankę (1 łyżka), smalec (1 łyżka), jajko do posmarowania (1 szt.) oraz cukier gruboziarnisty do dekoracji.

Mąkę należy przesiać, wyłożyć na stolnicę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone masło oraz smalec i posiekać nożem. Następnie wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto tak, by nie było grudek. Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać z niego ulubione kształty. Aby ciasteczka zyskały złoty kolor, smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut. Gdy wystygną, możemy udekorować je za pomocą barwników spożywczych.

Pascha wielkanocna

Ciasta na Święta Wielkanocne od lat królują na naszych stołach. Prawdziwym hitem jest pascha. Przygotowanie jej nie jest pracochłonne, należy jednak pamiętać, że deser powinien dobrze zastygnąć w lodówce – najlepiej, żeby chłodził się w niej kilka godzin. Do przyrządzenia ciasta będziemy potrzebować dokładnie zmielonego twarogu (1 kg), żółtek (4 szt.), Żelatyny WINIARY (4 łyżki), Cukru wanilinowego WINIARY (1 opakowanie), cukru pudru (400 g), masła (150 g), słodkiej śmietanki 30% (0,5 szk.), bakali i owoców do dekoracji.

W pierwszej kolejności należy rozpuścić żelatynę w ¼ szklanki gorącej wody i ostudzić. Następnie trzeba utrzeć masło na puszystą masę, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i żółtka. Masę ucieramy stopniowo, dodając ser, śmietanę i bakalie. Na koniec wystarczy przelać ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Dla lepszego efektu dekorujemy paschę bakaliami i kawałkami świeżych owoców.

Babka cytrynowa z majonezem

Słodkie ciasto i majonez nie są oczywistym połączeniem, jednak warto nieco urozmaicić przepis na tradycyjną babkę, by uzyskać jeszcze lepszy efekt. Majonez jest całkowicie niewyczuwalny w smaku, a wpływa na efekt końcowy ciasta – staje się bardzo puszyste. Z powodzeniem zastępuje tłuszcz, dlatego nie trzeba już dodawać oleju ani masła. Babkę z majonezem przygotowuje się bardzo szybko. Będziemy potrzebować Majonezu Dekoracyjnego WINIARY (4 łyżki), mąki pszennej ( 0,5 szk.), mąki ziemniaczanej (0,5 szk.), jajek (4 szt.), cukru (0,75 szk.), proszku do pieczenia (1 łyżeczka) i cytryny (1 szt.).

W pierwszej kolejności należy przesiać mąki do miski i oddzielić żółtka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na najwyższych obrotach prze 1-2 min. Następnie dodajemy żółtka i startą skórkę z cytryny. Masę jajeczną łączymy z mąkami, delikatnie mieszamy, dodajemy majonez, sok z połówki cytryny i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 45 minut. Po wystygnięciu, wyjmujemy z formy i polewamy lukrem. Jak przygotować idealną polewę? Wystarczy tylko utrzeć sok z połowy cytryny i cukier puder z gorącą wodą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here