W okresie jesienno-zimowym w sposób szczególny powinniśmy dbać o nasze zdrowie. To czas, w którym nasz układ odpornościowy jest osłabiony, dlatego najczęściej dochodzi do roznoszenia infekcji. Oprócz właściwej diety potrzebujemy także i ruchu. Gdy jednak dojdzie już do przeziębienia pomocna z całą pewnością okaże się witamina C. Jest ona najważniejszym antyoksydantem. Co jest niezmiernie ważne to fakt, że nasz organizm nie jest w stanie sam produkować witaminy C, a bardzo jej potrzebuje. Dowiedzmy się zatem jakie są najlepsze źródła dostarczania tej cudownej witaminy.
Naturalne źródła witaminy C
Witamina C kojarzona z kwaśnym smakiem znajduje się nie tylko w cytrynie i pomarańczach. Bogata w witaminę C jest czarna porzeczka, owoce róży, papryka, natka pietruszki, kiwi oraz ziemniaki. W przypadku infekcji, przeziębienia warto włączyć dodatkową dawkę witaminy C, dzięki czemu nasz układ immunologiczny zostanie zmuszony do walki z bakteriami oraz wirusami. Prawdziwą bombą witaminową jest zielone kiwi bardzo dobrze dostępny w okresie jesienno-zimowym. Kiwi zostało uznane za najzdrowszy owoc na świecie. Skraca czas walki z infekcjami, ale też wspomaga odporność. Kiwi jest źródłem nie tylko witaminy C, ale też potasu, który reguluje rytm serca, obniża ciśnienie krwi i zapobiega uczuciu zmęczenia. Kiwi to dodatkowo źródło witaminy E zapobiegającej miażdżycy oraz błonnika. Zawiera ono także witaminy: A, K, wapń, żelazo i kwas foliowy. Nic tylko smakować kiwi!
Jak ważna jest witamina C dla naszego organizmu?
Witamina C wpływa na regulację wielu procesów w naszym organizmie. Główną jej funkcją jest oczywiście wsparcie w ramach prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Tytułowa witamina to również najlepszy antyoksydant. Jej wysoki poziom w organizmie sprzyja wzmocnieniu czynności odtruwających wątrobę. To właściwości szczególnie ważne, jeśli chodzi o zatrucie organizmu toksynami, a także jeśli zamierzamy przejść na dietę.
Witamina C wspiera ponadto układ nerwowy. Zmniejsza uczucie zmęczenia oraz znużenia. Zalecana jest osobom długo pracującym zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Co więcej, witamina C zapewnia prawidłową ciągłość śródbłonka naczyń krwionośnych. To właśnie ona bierze udział w syntezie kolagenu, czyli białka zapewniającego elastyczność skóry. Jest ona także wsparciem dla kości, zębów oraz dziąseł.
Witamina C to kolejno doskonała broń w walce z nowotworami. Na uwagę zasługuje jako witamina o działaniu przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym oraz przeciwbakteryjnym.
Zapotrzebowanie witaminy C
Zapotrzebowanie witaminy C jest wciąż stałym przedmiotem badań laboratoryjnych. Co więcej, jest zróżnicowane w poszczególnych krajach. Waha się od 30 do 100 mg dziennie. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę będą miały osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby palące papierosy, alkoholicy, cukrzycy, jak i osoby, które borykają się z przewlekłym stresem.
Witamina C w walce z przeziębieniem
Przeziębienie to najczęstsza dolegliwość w czasie jesieni i zimy. Jej przyczyną jest nie tylko zimne powietrze na zewnątrz, ale o wiele częściej swoistego rodzaju przegrzania. Sprzyjają im zmiany temperatury, ale też osłabienie organizmu. Podczas infekcji ze względu na posiadanie cech antyoksydantu wspiera walkę z bakteriami. Stanowi nie tylko odpowiednie lekarstwo, ale także świetnego rodzaju profilaktykę przed chorobami. . Niesie ona także wiele zalet związanych z naszym ogólnym zdrowiem. Warto pamiętać, że witaminę C należy przyjmować przed posiłkiem. Jest rozpuszczalna w wodzie, nie w tłuszczach. Nie da jej się przedawkować, ponieważ jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Witaminę C najlepiej dostarczać wraz z pożywieniem, czyli pamiętać o: cytrynach, pomarańczach, kiwi, grejpfrutach, porzeczkach, truskawkach, jagodach, malinach, kapuście, brukselce, kalafiorze, cebuli, kalarepie, papryce, jabłkach, ziemniakach, pomidorach. Zatem zadbajmy o odpowiednią obronę podczas jesieni i zimy!