Zdrowie i ekologia, czyli kurczak z wolnego wybiegu

0
520

Kurczak z wolnego wybiegu to zdrowie mięso pochodzące z hodowli ekologicznej. Zwierzęta, które tam przebywają mają zapewnione miejsce do spacerów i są karmione wyłącznie zdrowymi i naturalnymi paszami. Co warto wiedzieć o takiej hodowli?

Kurczak z certyfikatem EKO

Kurczak z certyfikatem BIO lub EKO stanowi niezwykle cenny produkt – zawiera on wiele cennych składników odżywczych i ma dobry wpływ na zdrowie. Tego typu artykuły spożywcze cechują się dużą ilością białka, a jednocześnie nie mają zbyt wiele tłuszczu w porównaniu do popularnego w Polsce mięsa wieprzowego czy wołowego. Drób, a zwłaszcza kurczak z wolnego wybiegu i z certyfikatem EKO jest produktem lekkostrawnym. Właśnie z tego powodu, mięso z kurczaka jest bardzo często stosowane w diecie odchudzającej, a także i w lekkostrawnej. Produkt ten spożywają na co dzień również sportowcy. Co ważne, artykuł ten jest preferowany przez osoby starsze, a także i dzieci – ze względu na konsystencję i smak.

Na czym polega hodowla kurczaka w gospodarstwie EKO?

Zanim właściciel gospodarstwa zdecyduje się na hodowlę ekologiczną, musi najpierw wybrać odpowiednią rasę drobiu. Wybiera się takie gatunki, które są odporne na choroby i które są przystosowane do życia w EKO warunkach, czyli naturalnego pobierania pokarmu z zewnątrz. Kurczak z certyfikatem BIO z wolnego wybiegu ma każdego dnia dostęp do dużej przestrzeni, na której może biegać, spacerować i rozprostowywać skrzydła. Do tego jest karmiony zdrową paszą, świeżą wodą i ma dostęp do niezbędnego światła słonecznego, którego potrzebuje każda żywa istota na tym świecie. Takie zwierzęta spożywają nie tylko zdrowe jedzenie, ale i wiele cennych dodatków, takich jak zioła, niewielkie owoce czy dżdżownice i ślimaki. Są to elementy, które wspomagają procesy trawienne. Należy zaznaczyć, że kury mają dość duże zapotrzebowanie na minerały, z tego powodu w gospodarstwach ekologicznych otrzymują one np. popiół drzewny, susz z nasion pokrzywy, rozdrobnione igliwia jodły i sosny, a nawet skorupki jaj z wolnego wybiegi, ponieważ są one bogate w dobroczynne składniki odżywcze.

Kurczak bez antybiotyków

Należy zaznaczyć, że w gospodarstwach EKO nie używa się żadnych antybiotyków. Dzięki temu, że wcześniej wybiera się odpowiednie rasy do hodowli (takie, które rzadko chorują), unika się podawania leków zwierzętom. Tym sposobem otrzymuje się wysokiej jakości i bardzo cenione mięso – kurczak bez antybiotyków

Kurczak bez hormonów

Drób z ekologicznego gospodarstwa jest pozbawiony również hormonów. Kurczak EKO to kurczak bez hormonów, ponieważ zwierzętom nie podaje się żadnych preparatów, które mają przyspieszyć wzrost lub też GMO, czyli genetycznie modyfikowanej żywności.

Gdzie można zakupić ekologiczne mięso z kurczaka?

Ekologiczne i zdrowe artykuły spożywcze powinno się kupować tylko i wyłącznie ze sprawdzonych miejsc. Do najlepszych rozwiązań należą oczywiście sklepy ze zdrową żywnością, takie jak https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne-kurczak. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here