Gotowanie nie jest zadaniem trudnym dla kogoś kto potrafi odnaleźć się szybko w nowych warunkach. Niestety sporo osób nie podchodzi do gotowania zbyt emocjonalnie i w efekcie po latach osoby te pozostają z kilkoma odtwarzanymi bez ustanku co kilka dni przepisami. Tymczasem umiejętność rozumienia gotowania, łączenia przypraw i smaków dla uzyskania zupełnie nowej jakości – daje możliwość nieskończonego stwarzania zupełnie nowych potraw. Czasami do utartego od lat schematu powstawania jakiegoś dania wystarczy dodać inną przyprawę, albo zamiast zagęszczania mąką użyć do tego celu odrobinę chleba, by uzyskać całkowicie inną jakość. Szefowie kuchni oczywiście doskonale potrafią odnaleźć się w tej rzeczywistości i to właśnie te ponadprzeciętne zdolności pozwalają im bez większego problemu zachwycać każdego z klientów bez względu na jego ulubione style i sposoby przyrządzania jedzenia. A ponieważ dzisiaj umiejętność gotowania jest coraz wyżej ceniona przez społeczeństwo, w coraz młodszych ludziach budzi się potrzeba nauki tej sztuki, zrozumienia kulinariów dogłębnie. Aby było to możliwe, konieczne jest rzecz jasna trenowania i ciągłe praktykowanie w kuchni, ale pomoc wielkich kucharzy także jest na wagę złota. I dlatego też książki czy programy kulinarne sprzedają się dzisiaj tak dobrze bez względu na kraj pochodzenia.